You always take the weather with you…

Door Bart de Kloe 

Ja, maar ik ben op mijn werk anders dan thuis. Wat ik thuis doe en op mijn werk doe is verschillend, ik ben dus elders een ander persoon. Dat zou interessant zijn hè? Want wat zou dat – als dat zo zou zijn – dan betekenen? Allereerst zien we dat ons gedrag helemaal niet zo bewust is als we vaak denken. Er zijn verschillende onderzoeken op dit vlak die soms net wat van elkaar afwijken, maar in de balans hetzelfde zeggen: “het grootste gedeelte van je gedrag is onbewust!”

Gedrag: er zit meer onder

Maar wat maakt je gedrag dan? Wat maakt dat je je gedraagt zoals je doet? Waarom doe je wat je doet? Dit kan bijvoorbeeld door verwachtingen of verplichtingen opgelegd of aangetrokken zijn. Denk eens aan een ijsberg, we zien alleen de top boven de waterlijn. Zo is het vaak ook met gedrag. We kunnen alleen het zichtbare waarnemen. Toch zit er veel meer onder.

Motivaties en drijfveren

Ons gedrag komt in de essentie voor een groot gedeelte voort uit onze motivaties en drijfveren. We kunnen er verschillende woorden aan geven maar er is iets in ons dat ons gedrag beïnvloedt. Denk eens aan waar je een voorkeur voor hebt, of denk eens aan iets waar je energie van krijgt of blij van wordt. Denk eens aan iets dat je enorm spannend vindt of waar je angstig van wordt. Als je blij van iets wordt of iets je energie geeft, dan wil je dit waarschijnlijk het grootste gedeelte van je tijd doen. Als iets je angstig maakt zul je dit sneller laten liggen of uit de weg gaan of uitstellen tot het niet meer kan. Die motivaties en die drijfveren heb je altijd bij je. Je kunt deze niet uitzetten of vervangen, ze horen bij jou en maken wie jij bent. Het bepaalt voor een groot gedeelte je gedrag!

Ander gedrag op je werk dan thuis

Het kan dan natuurlijk heel goed zijn dat je ander gedrag laat zien op je werk dan bv. thuis. De vraag is “waarom?” Waarom houdt je jezelf wel op je werk aan de tijd, maar thuis niet? Waarom geef je op je werk wel keurig feedback maar laat je je thuis gaan? En aan de andere kant, hoe kan het dat die persoon zo makkelijk met anderen een gesprek aangaat of de telefoon pakt voor een acquisitie-gesprek? Terwijl jij daar een enorme reserve voor voelt? Als je je bewust bent van je gedrag, kun je dit gemakkelijk beïnvloeden of wat anders laten zien. Jij kan bijvoorbeeld prima sociaal gedrag laten zien terwijl je dat eigenlijk niet zo wil of voelt, terwijl je eigenlijk gewoon lekker, in je eentje aan het werk wil zijn.

Gedrag niet in lijn

Maar stel je nu eens voor dat je een baan hebt waarbij je dagelijks gedrag moet laten zien waar je je niet lekker bij voelt. Of stel je eens voor dat je alleen op een werkplek wordt gezet maar jij het liefst contact hebt met mensen. Dan is je gedrag niet in lijn met je motivaties of drijfveren, sterker nog, je doet iets wat niet bij je past en overmatig veel energie van je vraagt.

Inzicht

Inzicht in je drijfveren en motivaties helpen je onder woorden te brengen wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Het inzicht helpt je de balans in je enige weer te herstellen, het helpt je je dag zo in te delen dat je je werk bijna niet als werk ervaart omdat het zo bij je past. Inzicht in je drijfveren en motivatie helpt je grip te krijgen op jouw unieke zelf. Overal waar jij komt ben jij…JIJ. Wat als jij je voor een overgroot gedeelte van de tijd kon gedragen in lijn met je drijfveren, je motivaties? Dan voelt jouw dag als een handschoen die helemaal voor jou is gemaakt. Je gaat de dag door met energie en je gaat de dag door in je kracht. Dit zal niet alleen zichtbaar en merkbaar zijn voor jou, maar ook voor je omgeving.

Je kunt jezelf niet voor een lange tijd anders voordoen dan dat je bent. Blijf of word meer jezelf! You always take the weather with you!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: