Hoeveel winst zou het jou opleveren als je het unieke en beste uit je mensen haalt?

Door Maya Koerts

De slogan van ons is vast bekend: Samen halen wij het unieke uit mensen. Wij zijn hier bedreven en gedreven in. En jij? Sta jij stil hoe je het beste uit je mensen kunt halen? Denk jij bijvoorbeeld concreet na over hoe jouw team optimaal kan functioneren en wat elk individuele medewerker nodig heeft om te floreren?

En heb je weleens nagedacht of berekend hoeveel winst het je oplevert als je hier serieus werk van maakt? Want laten we eerlijk wezen, het bedrijfsresultaat blijft belangrijk, zeker ook voor je medewerkers.

In dit artikel neem ik je mee in de gedachte wat het je op kan leveren als je investeert in je medewerkers, zodat zij het beste uit zichzelf halen. Het artikel is geschreven vanuit de individuele werknemer, maar is zeker ook toepasbaar op teams.

Winst 1: Mooie successen

Als je het beste uit je medewerkers haalt, ben je bewust bezig met het onderzoeken van wie je medewerkers zijn. Aandacht hebben voor talentontwikkeling, voor drijfveren en voor passie hoort daarbij. Als je medewerkers werken vanuit hun talenten en doen waar ze energie van krijgen, zal je succesvolle medewerkers hebben. Mooie successen smaken naar meer. Gevolg is dus dat inzet en betrokkenheid toeneemt.

Winst 2: Positieve sfeer

Het is positief om realistisch bezig te zijn met hoe je kunt groeien en bloeien. Inzien welke unieke kracht jij bezit en deze effectief in je werk inzetten, geeft een boost. Deze boost blijft niet onopgemerkt, maar is aanstekelijk. Het is interessant om te zien hoe anderen positief geïnfecteerd worden. Het gevolg hiervan is dat creativiteit en initiatieven toenemen en ziekteverzuim en duikgedrag afnemen.

Winst 3: Organische doorstroom

Medewerkers die het beste uit zichzelf halen zijn in beweging. De kans dat ze vastroesten in een functie is minimaal. Doordat er kennis is over wie ze zijn, welke potentie er is en wat ze willen is de kans groot dat ze op functies komen te zitten die goed bij ze passen. En wie wil nu niet de juiste persoon op de juiste plek hebben?

Winst 4: Bedrijfsresultaat floreert

Je medewerkers hebben een flinke invloed op het bedrijfsresultaat. Medewerkers die het beste uit zichzelf halen zijn gemotiveerd, bevlogen en doen waar ze goed in zijn. Automatisch gevolg is dat ze zorgen voor een optimaal bedrijfsresultaat.

Tenslotte

Het beste uit mensen halen is meer dan enkel kijken naar talenten of naar motivatie. Het gaat om het geheel en hoe alle afzonderlijke delen in elkaar passen. Het is dus maatwerk en geen standaardprocedure.

Uiteraard zijn er nog meer winstpunten te benoemen. Denk serieus na wat het voor jouw organisatie zou opleveren als je hier serieus mee aan de slag gaat.

De praktijk

Regelmatig coach ik medewerkers die aangeven dat ze het beste uit zichzelf willen halen. Uiteraard word ik dan nieuwsgierig. Wat bedoelen ze ermee en wat verwachten ze ermee te bereiken? Ik onderzoek met de ander wat hun antwoord is op deze vraag. Als we dit scherp en concreet hebben, is er een goed doel om aan te werken.

Onlangs heb ik Ilse gecoacht die het verlangen had om het beste uit zichzelf te halen. Zij had dit verlangen omdat ze voldoening miste in haar werk. Ze had het gevoel dat ze continu achter de feiten aanliep. In de praktijk reageerde ze alleen nog op wat haar afkwam in plaats van dat ze zelf de regie had in haar werk. Zij dacht dat als ze meer in haar kracht zou komen te staan, zij meer invloed op haar werk had en betere keuzes kon maken. Reactief veranderen naar proactief.

Met Ilse heb ik stil gestaan bij wie zij is en waardoor zij in beweging komt. Interessant is om te zien dat ze een deel van haar talenten niet inzet in haar werk. Zo heeft Ilse talent voor doelgerichtheid. Echter, in de praktijk zet ze met name haar talenten plichtsgetrouw en servicegericht in. We hebben onderzocht wat het haar geeft als ze meer aandacht gaat geven aan doelgerichtheid. Hoe kan ze dat in de praktijk toepassen? Welke manier past bij haar en wat heeft ze nodig om dit te realiseren?

Tijdens het traject heeft ze op het werk hiermee geoefend. Tijdens de gesprekken was er tijd voor evaluatie en aanscherping. Het was mooi om te zien welke verandering er is gekomen. Ilse heeft focus gekregen door duidelijke doelstellingen voor zichzelf te formuleren. Hierdoor heeft ze grip op haar werk gekregen en is zij gaan afwegen waar ze haar tijd aan besteed. Plichtsgetrouw en servicegericht blijven haar talenten. Dus we hebben goed gekeken hoe ze deze effectief in kan zetten.

Door deze verandering is er bij Ilse meer ruimte en rust in haar hoofd gekomen. Met als gevolg dat ze ook meer ruimte ervaart in haar werk. Ze heeft ontdekt dat ze weer tijd heeft om na te denken, met anderen te praten en om plannen te maken, wat ten goede komt aan het resultaat van haar werk. Ze merkt dat ze steeds meer het beste uit zichzelf haalt. Wat weer leidt tot meer voldoening.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?