Hoe kom ik tot blijvend resultaat?

Door Marco Heijstek

“Hoe kom ik tot blijvend resultaat?” Het klinkt wanhopig en dat lijkt het ook haast te zijn. De man die tegenover me zit vertelt zijn verhaal. In het dagelijks leven is hij afdelingsmanager. Getrouwd en vader van drie kinderen. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn leven, vol met racefietsen, skiën en basgitaar spelen in een band. Zijn grootste dilemma: hij begint ergens aan, maar afmaken of volhouden? Het lukt maar niet…

Hoe kom ik tot blijvend resultaat of dingen afmaken? Ik voel me soms net zo’n jojo. Ik spring ergens vol enthousiasme in, natuurlijk het vraagt soms wat discipline en dat lukt dan soms een poosje. Maar dan is de lol ervan af en stop ik er weer mee, of ga ik uitstellen.” Klinkt dit bekend voor jou? Heb jij daar ook weleens last van? Of is het zichtbaar in jouw bedrijf? Vol goede moed ergens aan beginnen, maar het volhouden blijk lastig. Uw medewerker begint vol enthousiasme aan het project, maar het afronden tot het laatste moment lijkt niet te lukken.

Voor mij een bekend verhaal. Ik herken deze vraag niet alleen bij mezelf, maar ook bij de klanten die ik tegen kom. Je wilt wel, maar het volhouden lukt niet. Zijn er dan handvatten waarmee het wel lukt? Kunnen we dan door middel van coaching iets voor elkaar betekenen?

Wie zou jij moeten zijn, welke eigenschappen heeft iemand die wel volhoudt?” Nadat ik zijn verhaal heb aangehoord, stel ik hem deze vraag. Hij kijkt me wat vragend aan? “Hoe bedoel je: wie moet jij zijn?” Wat vraagt het van je om vol te houden of om focus te blijven houden? “Als ik vol kan houden, dan kan ik nee zeggen of laat ik me niet verleiden tot even wat anders. Dan ben ik in staat mezelf toe te spreken.” Jij moet dus standvastig zijn. Hierbij hoort ‘nee’ zeggen, focus houden en jezelf toespreken. Zou jij dan tot resultaat kunnen komen? “JA!”

Een verkorte weergave van een aantal coaching gesprekken die we samen hebben gehad. Uiteraard gaat het in praktijk brengen van geleerde lessen met vallen en opstaan. Bepalen wie je moet zijn en wat je dan doet zijn voor mij tools die mij helpen om resultaat te behalen. Tegelijkertijd ontdek ik de innerlijke overtuigingen die mij in de weg staan om mijn resultaat te behalen. Overtuigingen als: dat lukt me toch niet of dat kan een ander toch veel beter. Of ik heb nu even geen zin hoor… Zoeken naar comfort, in plaats van ongemak. En zo ontdekken dat ik eigenlijk moeite heb met ongemak en strijd.

Wat zie ik je dan doen… Een vraag waar vaak lang over na wordt gedacht. We zijn het niet zo gewend om gedrag in concreetheid te benoemen of we hebben daar nog nooit over nagedacht. We roepen al gauw: nou, we moeten focus houden! Maar wat doe je dan? Hoe kan ik zien dat je focus houdt? Wat zie ik je dan heel concreet doen? Ben Tiggelaar daagt ons uit in zijn boek ‘de Ladder’, om gedrag zo concreet mogelijk te omschrijven. “Benoem het zo, dat je het voor kunt doen”, is zijn advies.

BE – DO – HAVE: een methodiek die ik in coaching geregeld gebruik. Niet alleen om dat het een mooie methodiek is, maar omdat ik zelf heb ervaren dat het mij helpt om resultaat te behalen. En ja, dan heb ook ik soms anderen nodig die mij daarbij coachen. Wil jij weten welke resultaten ik heb gehaald? Neem gerust contact op. Of zoek je iemand die jou daarbij kan coachen? Ik daag je uit om mij te mailen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?