Wat kan ik doen zodat mijn medewerkers werkplezier (blijven) ervaren?

Door Maya Koerts

Werkplezier hebben, we weten dat het belangrijk is. We weten ook dat medewerkers die met plezier werken zorgen voor hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Helaas kom ik nog regelmatig mensen tegen die zich met moeite naar het werk slepen en blij zijn als de werkdag er weer op zit. Dus er is zeker nog ruimte voor verbeteringen. Wat zou jij kunnen doen om ervoor te zorgen dat je medewerkers hun werkplezier niet kwijt raken of weer vinden?

Elementen die invloed hebben op werkplezier

Als eerste is het belangrijk om te weten welke elementen invloed hebben op het verhogen van werkplezier. Ten tweede kun je deze kennis gaan toepassen in de praktijk. In dit artikel geef ik kort weer wat de vijf belangrijkste punten zijn en hoe je dit kunt toepassen in je organisatie.

5 belangrijke elementen die invloed hebben op werkplezier

  1. Autonomie
  2. Meesterschap
  3. Doel
  4. Erkenning
  5. Sociale verbondenheid
  • Autonomie

Hoe meer autonomie je aan je medewerkers geeft, des te groter hun betrokkenheid en productiviteit is. Autonomie geven betekent niet volledige onafhankelijkheid, maar wel dat ze eigen ideeën mogen hebben over hun werk en hier mee mogen experimenteren.

Dus hoeveel ruimte geef jij je medewerkers? Oftewel, in hoeverre mogen ze zelf beslissingen nemen, nadenken en zelf een richting geven aan hun functie? Ik daag je uit om hier kritisch naar te kijken. Ik zie namelijk veel organisaties die geleid worden door controle en vaste procedures. Zulke omgevingen bieden weinig ruimte voor autonomie.

Tip om autonomie te bevorderen: laat je medewerkers naar eigen inzicht opdrachten uitvoeren. En vraag of ze voldoende middelen en kennis hebben om hun eigen werk goed te kunnen uitvoeren.

  • Meesterschap

Laat je medewerkers werk verrichten waarin ze goed zijn. Werk wat past bij hun kwaliteiten en talenten. Zorg ervoor dat je medewerkers steeds beter worden in datgene waarin ze al goed zijn. Geef ze de ruimte om vanuit deze kracht te kunnen werken.

Elk individu heeft zijn unieke kracht. Weet jij wat de unieke kracht is van jouw medewerkers? Weten jouw medewerkers wat hun uniek maakt?  Als je met name gebruik maakt van de unieke kracht van je medewerkers zal het werkplezier toenemen.

Tip om meesterschap te bevorderen: laat je medewerkers ontdekken wat hun unieke kracht is en ga met het gehele team in gesprek hoe je als team het beste kunt functioneren. Welk aandeel levert een ieder zodat het gezamenlijke doel behaald wordt?

  • Doel

Eigenlijk willen we allemaal werk verrichten wat zinvol en van waarde is. Als we weten voor welk doel we werken vergroot dat het werkplezier. Helemaal als dat doel samenvalt met het doel waarvoor we intrinsiek gemotiveerd zijn.

Kijk eens of je hier winst kunt boeken. Mijn ervaring is dat managers aangeven dat hun doel, missie en visie duidelijk en transparant is. Echter als ik in gesprek ga met medewerkers krijg ik vaak de reactie dat ze niet goed weten wat de missie en visie is van de organisatie.

Tip: communiceer duidelijk en regelmatig wat het doel is van jouw organisatie. En praat met je medewerkers waarvoor zij gemotiveerd zijn. Hoe groter deze overlap is, des te groter is het werkplezier.

  • Erkenning

Gezien worden en erkend worden voor datgene wat je bijdraagt motiveert enorm. Het heeft een grote impact op werkplezier. Waarom? Omdat we allemaal van betekenis willen zijn en willen bijdragen.

De kracht van waardering en complimenten geven moeten we niet onderschatten. We kunnen nog zo nuchter zijn maar het ontvangen van complimenten doet ons allemaal groeien en geeft een energy boost.

Dus bij deze de tip: geef complimenten aan je medewerkers. Geef complimenten vanuit je hart, waarbij je eerlijk blijft en niet gaat overdrijven. En benoem hierbij concreet wat je goed vond. Is het onzichtbaar wat je medewerkers doen? Ga in gesprek, wees nieuwsgierig en geef echte aandacht. 

  • Sociale verbondenheid

Van nature willen we allemaal verbonden zijn met onze omgeving. Aangezien we veel tijd doorbrengen op ons werk is het van belang om een goede band te hebben met collega’s. Werk maakt een groot onderdeel van je leven uit. En vlak het effect niet uit als je als leidinggevende echt contact maakt met je medewerkers.

Sociale verbondenheid zorgt er ook voor dat je problemen kunt delen en samen op zoek kunt gaan naar oplossingen. Weten dat dit kan verhoogt zelfs al het plezier om te gaan werken.

Tip om sociale verbondenheid te vergroten: maak tijd vrij om elkaar echt te leren kennen. Kijk creatief op welke manieren dit allemaal mogelijk is.

Ga jij de uitdaging aan?

Ik coach veel mensen die niet meer met plezier naar hun werk gaan. Hoe jammer is dat?! Als we dieper in de materie duiken is er meestal sprake dat 1 of meerdere van bovenstaande elementen ontbreekt. Dus ga jij de uitdaging aan dat jouw medewerkers werkplezier blijven behouden? Uiteraard zetten wij graag onze expertise in om jou hierbij te helpen. Dus wil je er gericht en effectief handen en voeten aangeven, ga met ons in gesprek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?