Bart en Hans in gesprek – Weg met die goede voornemens!

Bart: ”Ga toch weg, dat werkt toch niet! Meer dan de helft houdt dat niet langer dan een week vol!”

Ik geloof in accountability, dus samen met iemand die je helpt en verantwoordelijk houdt voor je doelen. Ik denk dan vaak,  als je ‘t echt wil had je t al eerder gedaan toch? Waarom nu dan ineens? Waarom zou je nu ineens die doorbraak realiseren? Ik word er soms een beetje allergisch van als iemand dat zegt, maar ik heb er zo’n respect voor als mensen daadwerkelijk doorzetten.

Als je dan echt 1 januari wilt nemen voor een goed voornemen… baseer dan je voornemens op je karakter zodat je voornemens ook doorgang vinden, iets dat bij je past en klopt bij jou als persoon!”

Voorbeelden uit de praktijk:

  1. “Ik wilde groeien in assertiviteit, dat heb ik ergens besloten, omdat er toen urgentie voor was. Nu, een paar jaar later ben ik er daadwerkelijk in gegroeid. Ik had dat kunnen doen op een willekeurige 1 januari maar toen de urgentie zich voordeed was het net na de zomer.”
  2. Een man die gezien de druk van de omgeving meer dominantie en besluitvaardigheid zou moeten laten zien om zijn bedrijfsdoelen te bereiken. De verdere groei van het bedrijf van deze man zouden alleen gerealiseerd kunnen worden als er gewerkt zou aan die punten. De situatie in zijn bedrijf vroeg om ingrijpen en een aantal moeilijke beslissingen die vlot genomen moesten worden. Deze werkpunten zaten niet in het karakter van deze persoon. Alles wat je zag na alle gesprekken en goed bedoelde initiatieven was, het steeds maar weer erachter komen dat het om die punten ging. Zelfs competenties trainen of vaardigheden ontwikkelen waren van korte duur, omdat dit niet bij de persoon in kwestie paste. Je valt steeds weer terug in je natuurlijke zelf. De consequentie in zijn bedrijf was dat de situatie ongewijzigd bleef en daarmee ook de resultaten niet op een hoger niveau kwamen.

Hans: “Ik geloof ook niet in goede voornemens!”

Bart: “Wat is de reden dat je er niet in gelooft, Hans?”

Hans: “Onder andere om de argumenten die jij geeft, Bart.

Ook ik geloof er niet in, omdat je niet iets kan bereiken door het alleen maar als vage uitspraak en ongedefinieerde acties in de lucht te gooien. Zodra de waan van de dag er weer is, sneeuwen die loze voornemens onder. Niet alle mensen hebben de discipline of het sterke besluit om vast te houden aan het voornemen.

En zelfs als ze daar wel over beschikken, dan is het nog maar de vraag om welke verandering het gaat die je wilt zien. Als die veel van je andere capaciteiten en talenten verlangt dan moeten die wel aanwezig zijn en als de verandering die nodig is complex is wordt dat extra moeilijk.

Ik heb veel te maken met mensen die vanuit hun verantwoordelijkheden veelzijdig gedrag moeten laten zien om goed te functioneren. Dan zie je dat het gewoon meespeelt of iemand van nature eigenschappen heeft om het waar te maken. Maar ook de complexiteit van de verandering en de omgeving spelen een heel belangrijke rol of het lukt.

Dus, ja het is heel belangrijk om heel concreet en vastbesloten te zijn over wat je wil veranderen, maar het is ook belangrijk dat je een gezond zelfinzicht en inzicht in de situatie hebt. Dan is mijn motto: laat je helpen. Alleen kom je nooit zo ver als dat je samen met anderen optrekt. Anderen kunnen je completeren en zorgen voor een planmatige benadering waarbij je ook afspraken kan maken zodat zaken ook van de grond komen. In het werk als coach zie je hier ook een grote kracht; we werken vanuit een voortgangsmethodiek en voor mensen die we begeleiden voelt het minder vrijblijvend, waardoor vooruitgang waarschijnlijker is.”

Tips

  • Vergroot je zelfinzicht
  • Vergroot je inzicht in je omgeving 
  • Analyseer je werkpunten
  • Pak 1 werkpunt
  • Vertel dat aan iemand die je daarmee kan helpen
  • Spreek een tussenmoment af en een einddatum 

2 comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: