Wat doe je als jouw werknemers werkdruk en stress ervaren?!

Door Maya Koerts

Werkdruk en stress zijn eerder een regel dan een uitzondering. Targets en deadlines dienen gehaald te worden. Bovendien is het prioriteit dat de klanttevredenheid hoog is. En ook moeten we niet vergeten dat ziekte en verlof van collega’s opgevangen worden door de rest van het team. En dan heb ik het nog niet eens over de interne veranderingen….

Het is dan ook niet gek dat veel medewerkers werkdruk en stress ervaren. Toch zijn dit signalen die niet genegeerd en gebagatelliseerd dienen te worden. Als deze klachten immers de overhand krijgen gaat dit ten koste van werkplezier, bevlogenheid en voldoening. Met als uiteindelijk resultaat overspannenheid of een burn-out.

Daarom ga ik in dit artikel dieper in op wat je als manager kunt doen als je medewerkers deze klachten ervaren. Vanuit mijn expertise als loopbaancoach geef ik aan hoe je adequaat hiermee om kunt gaan.

Werkdruk en stress is subjectief

Iedereen ervaart werkdruk en stress anders.  Zo heeft de een meer veerkracht dan de ander. Of zal de een er een ander gewicht aan hangen. Het is dus moeilijk om objectief te meten of er echt sprake is van te grote belastbaarheid. In principe is dat ook niet van belang. Als iemand immers ervaart dat hij te veel moet doen, is het al tijd om in te grijpen.

Dus het eerste advies is om als manager niet in te gaan op iemand echt te zwaar belast wordt, maar om de ander hardop uit te laten spreken waar hij tegen aan loopt. Met andere woorden, zorg ervoor dat het concreet benoemd wordt en neem het serieus. Gevolg is dat je medewerker aandacht en erkenning krijgt, waardoor de druk al een stuk minder wordt.

Advies 1: Geef aandacht en erkenning, waardoor de druk zal afnemen.

Laat je medewerkers hun regie pakken

Mijn ervaring is dat als stress toeneemt, we niet meer effectief handelen. Of we worden passief of we gaan rennen als een kip zonder kop. En het is dan ook niet verwonderlijk dat we vervolgens meer druk gaan ervaren en in een vicieuze cirkel terecht komen. Dus doorbreek dit patroon. Hoe? Door je medewerkers aan te zetten om hun regie te pakken. Laat ze ontdekken waar hun kracht ligt en waar ze energie van krijgen. Geef vervolgens de opdracht om te bekijken hoe ze vanuit hun kracht en motivatie kunnen werken, waarbij er recht gedaan wordt aan de organisatie doelstellingen. Door hier mee bezig te zijn ontstaat er tevens inzicht waar veel energie verloren gaat. Het mooiste is het als je dit als team oppakt. Hoe waardevol is het als iedereen de focus kan hebben op datgene waarin hij het beste is?

Advies 2: Laat je medewerkers werken vanuit hun unieke kracht en motivatie.

Zorg voor reflectiemomenten

Juist in drukke tijden is het van wezenlijk belang om af en toe bewust te stoppen. Dit stoppen hoeft niet veel tijd in beslag te nemen.

Iedereen heeft een keuze. Hierdoor is het goed om te weten wat je wilt. Hoe wil je werken? Door regelmatig bewust een reflectiemoment op te zoeken, ben je in staat om te realiseren hoe jij wilt werken. Je wordt minder heen en weer geslingerd door alles wat op je af komt.

Advies 3: Laat reflectiemomenten normaal zijn.

Kijk hoe er gecommuniceerd wordt

Het laatste punt wat ik aansnijd is de wijze van communicatie. Ik daag je uit om eens als buitenstaander kritisch te gaan luisteren. Wat is de tendens? Wordt er veel geklaagd? Worden er veel verwijten gemaakt en oordeel gespuid? En hoe reageren anderen hierop? Zitten er misschien collega’s tussen die gaan redden?

Als je het bovenstaande herkent is de kans groot dat er niet effectief gecommuniceerd wordt. Deze wijze van communicatie heeft als kenmerk dat niemand verantwoordelijkheid neemt. Met als gevolg dat motivatie en inspiratie minder wordt en betrokkenheid afneemt. Als medewerkers werkdruk ervaren zal deze wijze van communiceren hun druk niet verlichten, maar eerder verzwaren. Dus zorg ervoor dat jezelf en je medewerkers communiceren op een manier waarbij verantwoordelijkheid genomen wordt.

Dus mijn laatste advies is: Zorg voor effectieve communicatie, waarbij ieder zijn verantwoordelijkheid neemt.

Tot slot

Omgaan met werkdruk en stress is lastig en complex. In dit artikel heb ik vier punten besproken. Uiteraard kan er nog veel meer besproken worden. In mijn coaching kijk ik daarom naar elke situatie afzonderlijk. Onderaan dit artikel geef ik een voorbeeld uit de praktijk ter illustratie. Interessant en bijzonder vind ik het wat je met loopbaan coaching kunt bereiken op het gebied van verminderen werkdruk en stress. Nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen? Ik ga graag met je in gesprek.

Voorbeeld uit de praktijk

Afgelopen mei ben ik in gesprek gekomen met Egbert. Egbert is een ICT-deskundige. In het eerste gesprek heeft hij aangegeven dat hij bang was om in een burn-out terecht te komen. Het werk eiste veel van hem en het werk was nooit af. Elke dag kwam hij doodmoe thuis en op zondag kreeg hij al stress voor maandag. In acht gesprekken hebben we deze situatie volledig kunnen omdraaien. Egbert heeft weer zin om naar zijn werk te gaan en hij voelt dat zijn energie elke dag meer wordt. Bovendien voelt zijn lichaam niet meer gespannen aan.

Aanpak

Hoe mooi is het om een ander te mogen coachen, zodat werkplezier weer ervaren wordt! Maar wat hebben we in die acht gesprekken gedaan? Als eerste hebben we de focus gelegd op zijn talenten en waar hij energie van krijgt. Hier is uitgekomen dat hij graag samen met anderen werkt aan oplossingen, die zowel past bij de klant als bij de organisatie. Deze focus was hij kwijtgeraakt. Hij was zich steeds meer aan het terugtrekken en vergat zijn kracht van samenwerken.  

Veel frustratie zat er bij Egbert, omdat hij zich niet gehoord en erkend voelde. Hij had diverse voorstellen voor verbetering gedaan, maar deze belandden allemaal in een la. Om te kijken hoe Egbert communiceert en wat het effect hiervan is, hebben we dit naar aanleiding van concrete ervaringen nagebootst. Egbert is tot de conclusie gekomen dat hij veel in de verwijtende sfeer praat. In de coaching heeft Egbert geleerd om vanuit zichzelf te spreken en te gaan voor een wij gevoel. Egbert ervaart door zijn nieuwe manier van communiceren dat er meer verbondenheid is en dat hij zich meer gehoord voelt. Dit heeft een positieve uitwerking op hem.

Ten tweede hebben we naar boven gehaald waarvoor hij echt gemotiveerd is. Hoe sluit dit aan bij de organisatie waarvoor hij werkt? Het was een eyeopener voor hem om te ontdekken dat zijn visie grote overlap vertoonde met de visie van de organisatie. Dit besef heeft zijn betrokkenheid vergroot.

Door het hele traject heen hebben we aandacht besteed aan het verminderen van spanning. En hebben we de focus gelegd op de keuzes die hij vanuit zichzelf wil maken. Hierdoor heeft hij geleerd om zijn regie te pakken in plaats van dat hij reageert op wat er op hem afkomt. Hij is verbaasd welke ruimte hij heeft.

Uitkomst

Tot slot hebben we gekeken hoe zijn werk nu is en welke veranderingen hij wil doorvoeren, zodat hij meer handelt vanuit wie hij is. Voor de organisatie zijn dit kleine aanpassingen, maar voor Egbert zelf heeft het een enorme impact, waardoor werkdruk en stress geen issue meer voor hem is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?