Medewerkers behouden, dat is nu de uitdaging!

Door Maya Koerts

De arbeidsmarkt is een aantal jaar al krap. De verwachting is dat dit nog even aanhoudt. Dus voor werkgevers kan het een uitdaging zijn om vacatures goed ingevuld te krijgen. Medewerkers daarentegen hebben door dat het makkelijker is om van baan te wisselen.

Deze twee bewegingen zijn een goede aanleiding om serieus te bekijken wat jij kunt doen om een goede binding met je medewerkers te houden. Wat kun jij als werkgever of als manager doen, zodat jouw medewerkers graag bij je blijven werken?

Op deze vraag zijn veel antwoorden mogelijk. Ik benader deze vraag vanuit mijn expertise als loopbaancoach. Nu de arbeidsmarkt voor medewerkers gunstig is, merk ik in mijn coaching dat medewerkers open staan voor verandering. Ze willen zich graag ontwikkelen en werken vanuit hun talenten en motivatie. Ik hoor vaak de wens dat ze meer werkplezier en voldoening willen ervaren. Dus hoe kun je als werkgever/manager bij deze behoeften aansluiten zodat ze niet bij de buurman gaan kijken?

Openheid over missie

Voldoening in je werk ervaar je als datgene wat je doet aansluit bij de bijdrage die je wilt leveren. Als je als bedrijf concreet en helder communiceert waarvoor je staat, kunnen jouw medewerkers zich hiermee identificeren. Sterker nog, hoe groter de overlap is tussen de waarden en missie van de organisatie en de persoonlijke waarden en missie van je medewerker(s), des te meer verbondenheid er zal zijn.

Dus zorg er als eerste voor dat je regelmatig duidelijk en concreet de missie benoemt. Ten tweede, laat je medewerkers uitzoeken wat hun persoonlijke missie en waarden zijn. Maak de relatie sterker door bewust te zijn van wat jullie samenbindt.

Ik werk niet zomaar bij Kieboom. Kieboom en ik delen de passie om het unieke uit mensen te halen. Onze missie is echt geslaagd als mensen werken vanuit hun uniciteit en unieke kracht, want dan komen mensen het beste tot hun recht.

En welke missie heb jij/heeft jouw organisatie?

Vier successen

Je inzetten voor je missie is leuk, maar nog enthousiaster worden we als we resultaat zien. Gewenst resultaat zien wat aansluit bij je missie zorgt voor werkplezier en voldoening.

Als je als team werkt, kan het zijn dat het uiteindelijke resultaat niet voor iedereen zichtbaar is. Ook moet je ervoor oppassen dat het gewenste resultaat normaal en gewoon wordt. Dus zorg ervoor dat resultaten gezien en beleefd worden. Met andere woorden: vier de successen!

Circa 15 jaar geleden had ik een teammanager die erg goed was in het vieren van successen. Bij elk succes, hoe klein of groot, werd er getrakteerd op saucijzenbroodjes. En geloof mij, ik heb veel saucijzenbroodjes gegeten! Het ging natuurlijk niet om de saucijzenbroodjes, maar wel om de kick dat we met zijn allen het toch maar weer gedaan hebben. En ook om het plezier dat we onze klanten goed geholpen hebben. Natuurlijk smaakte het naar meer, dus de motivatie en bereidheid om ervoor te gaan was hoog.

Op welke manier zou jij de successen met je medewerkers willen vieren?

Bewust inzetten van ieders unieke kracht

De vorige twee punten hebben als uitgangspunt motivatie. Om werk te doen wat echt plezier en voldoening geeft is het ook belangrijk om te werken vanuit je talenten.

In de praktijk blijkt het echt lastig te zijn om te benoemen wat je talenten zijn. Laat staan om toe te passen dat je echt vanuit je talenten werkt. Dan heb ik het nog niet eens over de invloed van de omgeving en van onze eigen gedachten. Dus ga er niet vanuit dat dit vanzelf gebeurt. Faciliteer mogelijkheden om je medewerkers bewust te laten zijn van hun unieke kracht. Een snelle en objectieve manier is het inzetten van talentenanalyses. Zelf heb ik hier goede ervaringen mee.

Ter illustratie geef ik een voorbeeld van mijzelf. Zo zijn een paar talenten van mij: inlevend, doelgericht, concreet, delegeren en praktisch. In mijn rol als coach zie je dit als volgt terug: ik werk graag naar een doel toe. Om hier te komen sluit ik mij aan bij de ander en volgen we een concrete, praktische weg naar het doel toe, waarbij ik geen moeite heb om zaken te delegeren.

En hoe zie jij de talenten van je medewerkers terug in het werk?

Geef ruimte voor groei

Groeien zit in onze natuur. Als we persoonlijk kunnen ontwikkelen en groeien geeft dat veel voldoening. Natuurlijk komt deze groei ook weer ten goede aan ons functioneren.

Om groei te creëren is het van belang om te zorgen voor een goede voedingsbodem. Hoe normaal is het binnen jouw organisatie om tijd vrij te maken om serieus na te denken waar je nu staat en waar je wil staan? En in hoeverre wordt dit gefaciliteerd, zodat de groei en ontwikkeling echt passen bij je medewerker?

Ruimte geven aan groei is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je als je bang bent dat je medewerker zijn functie ontgroeit? Mijn mening is dat je veel meer angst moet hebben voor medewerkers die indutten. Dus daag je medewerkers actief uit om te groeien in hun ontwikkeling. Weet dat betrokkenheid en loyaliteit juist toeneemt als medewerkers merken dat er echt in ze geïnvesteerd wordt. Dus de organisatie verlaten gebeurt meestal als er echt geen passende plek meer is.

Regelmatig sta ik een dag stil met medewerkers om te kijken naar wie ze zijn, naar hun talenten, motivatie en behoeften. Hoe verhoudt dit zich met je werk? Waar zit potentieel? Waar zitten verlangens en wensen? We stellen concrete, uitvoerbare stappen op om dit te realiseren. Inspirerend vind ik het om te zien wat zo’n dag teweegbrengt. Na circa 6 weken is er een telefonisch contact om te ondersteunen waar nodig. Echter, vaak zijn er dan al mooie uitkomsten geboekt in de zin van meer voldoening en werkplezier ervaren in hun huidige werk.

Wat is het waard voor jou dat je medewerkers werken met plezier en voldoening?

Ga de uitdaging aan, behoud je medewerkers!

Met loopbaan coaching kun je veel bereiken als het gaat om medewerkers behouden. Enkele positieve uitkomsten zijn: werkplezier, voldoening en betrokkenheid nemen toe, gericht werken aan ontwikkeling en beter uit de verf komen. Geïnteresseerd wat loopbaan coaching voor jou en je medewerkers kan doen? Ik ga graag met je in gesprek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?