Corona, jij en je werk: wat nu?

Door Maya Koerts

Corona, we kunnen er niet meer omheen. In de krant, op de tv en in de gesprekken is dit hét onderwerp. En al wil je je ervoor afsluiten, dat gaat niet. Op de straat, in de winkels, bij bedrijven… Overal word je ermee geconfronteerd. En ja, dat kan bedreigend zijn. Sterker nog, ik vind het best bedreigend dat onze samenleving, dat de wereld, in zo’n korte tijd er totaal anders uitziet.

Ook in je werk kun je er niet omheen. Zowel voor mensen in vitale beroepen als voor mensen in ‘gewone’ beroepen is het werk anders geworden. Iedereen moet schakelen, en wel het liefst zo snel mogelijk. We begrijpen allemaal dat het zo moet en dat het niet anders kan. Dat is goed, want daardoor gaan we er ook met zijn allen voor. Maar vanuit jezelf, hoe ziet corona, jij en je werk er dan uit? Geef je jezelf tijd om dichtbij jezelf te blijven, zodat je jezelf niet voorbijloopt?

Jezelf niet voorbijlopen

We begrijpen dat we anders moeten werken, zodat onze veiligheid ten goede komt. Echter, trap niet in de valkuil door in deze situatie enkel vanuit ratio te handelen. Inderdaad, werken vanuit ratio kan fijn zijn. Uit ervaring weet ik hoe ver je daarmee kan komen. Echter wil je energie en voldoening (blijven) krijgen van je werk laat dan niet een deel van wie je bent liggen. Wij, mensen, zijn niet alleen met ratio gemaakt maar ook met gevoel. Als ik mensen coach die geen energie meer krijgen van hun werk komt dat regelmatig doordat ze hun gevoel hebben weggedrukt. Vanuit ratio hebben ze keuzes gemaakt en/of stappen niet gezet. Het is dus belangrijk om je gevoel niet uit te schakelen.

Dus luister naar jezelf! Voel je spanning? Dat is echt niet gek in deze tijd. Laat het toe. Doordat het er mag zijn, wordt de spanning al minder beladen. Luister waar de spanning vandaan komt. Wat kun je doen om jezelf te ontspannen? Denk in mogelijkheden en wees creatief. Zelfs in deze tijd van intelligente lockdown zijn er genoeg mogelijkheden. En erken dat er mensen zijn die je willen helpen. Laat jij het toe dat anderen er voor jou zijn?

Verzilver je kansen

Ik daag je uit om niet te blijven hangen in spanning, in bedreiging. Ga niet zitten in overlevingsstand. Maar sta jezelf toe om te horen waar jij blij van wordt. En zie de kansen die er ook nú zijn. Als je wacht op het juiste moment, kun je lang wachten. Geloof mij. Dus heb je verlangen om te groeien, te ontwikkelen? Pak je mogelijkheid! Heb je verlangen om van baan te veranderen? Waarom wachten? Wat gaat jou dat geven? Weet dat ik geen voorstander ben voor het nemen van ondoordachte, onverstandige acties. Dus laat zeker je ratio niet links liggen. Echter als je enkel naar je ratio luistert, verzilver jij je kansen niet.

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je zorgen hebt voor zieken, je familie, je gezondheid en verlies van inkomen. Misschien heb je te maken met een enorm hoge werkdruk. Daar komt nog bovenop dat je een ander ritme hebt, andere werkwijze en wellicht ook kinderen die je les mag geven en om je heen hebt. Het leven geeft je echter nooit een perfect moment. De vraag is en blijft: wat gun jij jezelf? Weet dat je niet meteen bij het eindpunt hoeft te zijn. Belangrijk is dat je begint en in beweging bent, zodat je doel steeds dichterbij komt.

Tot slot

Nieuwsgierig hoe jij dicht bij jezelf kan blijven? Of heb je een verlangen om een stap te zetten waar je blij van wordt? Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Zorg goed voor jezelf en je naasten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: