Werken jouw medewerkers al vanuit hun talenten?

Door Maya Koerts

Vorige week was ik in gesprek met een manager van een team van circa 20 medewerkers. Het gesprek ging over hoe medewerkers individueel en als team zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. Mijn visie is om iedereen in zijn kracht te zetten en te laten werken vanuit wat hij of zij van nature aan talenten heeft meegekregen. Dit was interessant, want deze manager had al wel goed gekeken naar de kennis en vaardigheden die een ieder bezat, maar niet naar talenten. 

Wat zou jouw medewerkers en team geven als je een ieder laat werken vanuit datgene wat van nature bij hem past? 

Werken vanuit talenten

Jezelf als basis nemen en van daaruit groeien en ontwikkelen is zo waardevol en krachtig. Je doet namelijk datgene wat je echt ligt. Je geeft energie aan datgene waarvan je weet dat de uitkomst een mooi resultaat is. Als we werken verbruiken we energie. Dat is logisch en goed. Echter, ben je je er ook van bewust wat die energie gaat opleveren? Niet alles waar we energie aan geven, levert energie op. Of anders gezegd, we kunnen te maken hebben met energielekken. 

Als jouw medewerkers van tevoren goed weten wie ze zijn en waar hun talenten liggen, kan er goed ingeschat worden of er energie verdwijnt in een lek of dat het terugkeert in de vorm van bevlogenheid en voldoening. 

Hoe waardevol is het om te weten wat de verbruikte energie oplevert? 

In de praktijk kunnen we met deze informatie veel, denk aan:

  • Welke kracht willen we benutten en versterken
  • In welk potentieel willen we investeren
  • Welke manier van leren past het beste bij mijn medewerker(s)
  • Tijdig ingrijpen om burn-out en bore-out te voorkomen
  • Voor welke projecten zetten we welke medewerkers in
  • Welk gat zit er in ons team en hoe gaan we daarmee om

Deze informatie is heel waardevol als je gericht wilt werken aan de ontwikkeling en groei van je medewerkers en je team. Het is heel motiverend en stimulerend om op deze manier te werken en te leren. Vooral in een tijd waarin ontwikkelingen in de maatschappij snel gaan. 

Tot slot

Medewerkers die ik coach op dit gebied en op hun werk de ruimte krijgen zie ik een grote positieve stap voorwaarts maken. Wat mij raakt is dat niet enkel motivatie om te werken, werkplezier en mooie resultaten toeneemt. Maar zelfvertrouwen en zelfwaardering neemt ook toe. Hierdoor komt er meer durf, worden meer initiatieven genomen en zijn ze meer zichtbaar. Dit heeft weer effect op anderen. Dus verlang jij ook naar een team die boven zichzelf uit kan stijgen? Wacht niet langer, maar begin ermee dat een ieder vanuit zijn talenten werkt. Natuurlijk helpen wij je er graag bij. 
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?