Wat als het niet lekker loopt met een medewerker…?

Door Maya Koerts

Regelmatig spreek ik managers die wel een medewerker in het team hebben zitten waar ze zich zorgen om maken. Met andere woorden, het loopt niet helemaal lekker. Wat doe je dan? Mijn ervaring is dat managers niet meteen ingrijpen. Hoe jammer is dat? Want ondertussen blijft de manager er mee rond lopen en meestal neemt werkplezier en motivatie bij de medewerker af. Terwijl een kleine ingreep al snel tot een hele andere situatie kan leiden.

Ik neem je graag mee naar een praktijkvoorbeeld, waarbij ik in heb mogen grijpen. Ik kan heel veel voorbeelden geven, want dit voorbeeld is niet een uitzondering.

Mijn medewerker wordt steeds onzekerder

Peter, een manager bij een verkoopbedrijf, maakt zich zorgen om collega Susan. Collega Susan is circa een jaar geleden aangenomen om de verkoopafdeling te versterken. In plaats van dat Susan haar draai vindt, wordt ze steeds onzekerder. Dit merkt Peter doordat Susan veel vragen stelt, niet door durft te pakken en steeds passiever wordt. Peter begrijpt het niet, want Susan heeft veel kwaliteiten in huis. Daar is hij van overtuigd.

Ik ga in gesprek met Susan. Ik ben benieuwd hoe zij haar werk ervaart. Waar is zij trots op en waar krijgt ze energie van? Ik merk dat ze even moet schakelen, want ze is gewend om te kijken naar wat niet goed gaat en wat beter kan.

Vervolgens vraag ik haar: ‘Wat zou jij in je werk willen veranderen zodat het voor jou en voor de organisatie fijner is?’

Deze vraag geeft perspectief en inzicht. Zij zegt: ‘Ik wil graag in mijn kracht staan.’

Wat heb jij nodig om in je kracht te staan?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend. Voor Susan was het zinvol om haar talenten in kaart te brengen. Susan heeft als eerste een talentenanalyse ingevuld en aan de hand hiervan zijn wij de gesprekken ingegaan. Door diepgaand bezig te zijn met wie zij is en kan, heeft haar veel gegeven:

  • Haar zelfvertrouwen is teruggekomen;
  • Inzicht in de waarde die zij geeft;
  • Inzicht welke manier van werken bij haar past;
  • Vermogen om aan anderen te vertellen waar haar kracht zit;
  • Inzicht wat de reden is dat zij steeds kleiner en onzichtbaarder werd in het werk.

In de gesprekken hebben we ook aandacht geschonken aan onderliggende overtuigingen en de wijze van communiceren. Er was ruimte om te oefenen en te reflecteren aan de hand van situaties waar zij in de praktijk tegen aanloopt. Het is mooi om te zien hoe snel er verandering optreedt. Zo zag ik Susan steeds krachtiger en energieker worden.

Als laatste hebben we kritisch naar haar werk gekeken. Waar zit haar kracht, welke behoefte binnen het team kan zij vervullen? Er zijn twee belangrijke punten uitgekomen. Als eerste weet zij nu op welke manier zij haar functie wil uitoefenen. En er is ruimte om het op haar manier te doen. Ten tweede heeft zij een accentverschuiving in haar verantwoordelijkheid gekregen. Eerst was zij verantwoordelijk voor de zichtbaarheid naar buiten toe. Nu is zij verantwoordelijk voor de borging van kwaliteit van het gehele team. Hier is zij echt goed in en geeft haar veel plezier.

Tot slot

Schrik er niet van als het niet lekker loopt met een medewerker. Dit komt regelmatig voor en kan diverse oorzaken hebben. In deze situaties is loopbaan coaching erg effectief. In circa drie tot vijf gesprekken kan er veel bereikt worden, waardoor motivatie, plezier en mooie resultaten toenemen.

Dus wacht niet te lang met ingrijpen! En natuurlijk zet ik graag mijn expertise voor je in.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: