Met plezier naar je werk gaan?!

Door Maya Koerts

Met plezier naar je werk gaan. Met enthousiasme je werk doen en met een voldaan gevoel naar huis gaan. Wie wil dat niet? En wie wil niet zulke medewerkers hebben? Stel je eens voor hoe jouw team functioneert als iedereen enorm gemotiveerd en enthousiast is. 

Helaas in de praktijk zie ik te veel mensen die gefrustreerd op het werk zitten en die uit plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel naar het werk gaan. Zie jij ze ook in je team? Je kunt ze meestal herkennen doordat ze klagen, geen zin hebben, wellicht jou of anderen verwijten maken, geen positieve inbreng hebben en zich steeds meer terugtrekken. De betrokkenheid neemt af en ook de energie. Jammer genoeg neemt stress vaak toe. Dit kun je weer terugzien in de cijfers van het ziekteverzuim en/of in behaalde prestaties. Voor zowel de medewerker als de manager als het gehele team/organisatie is dit een vervelende situatie.

Gelukkig kan er een ommekeer plaatsvinden. Ik word elke keer weer geraakt als mensen hun regie pakken om weer met plezier te willen werken. Want we hebben meer invloed dan we denken. Om die regie te kunnen pakken is het essentieel om te weten waar de schoen wringt. Vaak zijn we niet bewust waar we tegenaan lopen, maar merken we wel ergernis, stress, teleurstelling of een worsteling. 

Mijn expertise is om samen met jouw medewerker(s) of met jou te onderzoeken waar je nu echt tegenaan loopt. Als dit helder is, kunnen we concreet stappen zetten zodat er weer werkplezier en voldoening is. Hoe fijn zou dat zijn? En neem geen genoegen met werk is maar werk, want dan doe je jezelf, je medewerker(s) en de organisatie echt tekort. Maar investeer in een goed coaching traject want ik ben ervan overtuigd dat het effect niet in geld is uit te drukken. 

Voorbeeld uit de praktijk

Hanneke is een medewerker op de financiële afdeling bij een middelgroot bedrijf. Hanneke werkt circa 10 jaar bij dit bedrijf en het laatste jaar ervaart zij geen plezier meer in haar werk. Op verzoek van haar manager ga ik het gesprek met haar aan.

Als eerste is het goed om te ervaren en te zien hoe Hanneke haar situatie ervaart en waar zij naar verlangt. Door stil te staan bij je situatie kan er al veel duidelijk worden. Helemaal als je geprikkeld wordt door vragen en er af en toe een spiegel voorgehouden wordt. Het geeft inzicht of een coachtraject op zijn plaats is en zo ja welke inhoud aansluit. 

Met Hanneke heb ik vijf coachgesprekken van twee uur gevoerd. In deze gesprekken heeft zij ontdekt waar zij warm voor loopt en hoe dit past bij wie zij is. Door dit inzicht vielen de kwartjes op zijn plek. Het werd duidelijk waarom haar werkplezier verdwenen was. We hebben samen gepuzzeld hoe het werk weer fijn en lekker voor haar kan worden. De stap daar naartoe was niet eens zo groot. Zij miste uitdaging. Die uitdaging vond zij door onder andere deel te nemen aan projecten waarbij er weinig budget is en daar creatief en out of te box naar gekeken moet worden. En doordat zij geleerd heeft om de kern van haar kracht te communiceren komen collega’s met vragen bij haar die zij echt leuk vindt om mee aan de slag te gaan. 

Uitnodiging

Herkenbaar bij jou of je medewerker dat werkplezier verdwenen is? Ga voor verandering. Wij gaan graag met jou in gesprek om dit in gang te zetten. Wanneer neem jij contact met ons op?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: