Weer ondernemen met plezier en voldoening?!

Door Hans Kieboom

Ondernemen met plezier en voldoening… Met plezier je werk doen en met een voldaan gevoel naar huis gaan. Welke ondernemer wil dat niet? Helaas spreek ik vanuit onze praktijk te veel ondernemers die niet helemaal gelukkig meer zijn. 
Het begon ooit goed, met veel enthousiasme is er jarenlang gebouwd aan het bedrijf. Inmiddels is het bedrijf ook gegroeid en dan komt er een fase dat je als ondernemer meer uit plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel naar het werk gaat. Maar het echte plezier en de echte voldoening is verdwenen. Het knaagt en soms zie ik dat het bij de ondernemer gepaard gaat met tegenzin, frustraties en gespannenheid.

Bij doorvragen blijkt meer dan eens dat de rol van de ondernemer – samenhangend met de rolverwachtingen vanuit de werkomgeving – aan verandering onderhevig is geweest. En de ondernemer voelt zich hierbij niet gelukkig; er worden zaken van hem verwacht die minder of niet bij hem passen…

Ook blijkt vaak dat hij er al langer mee loopt en ook al op verschillende manieren heeft geprobeerd het vraagstuk op te lossen, door bijvoorbeeld mensen aan te trekken die hem moeten verlossen van zaken en taken die de ondernemer liever niet zelf doet. Alleen blijkt dit in de praktijk niet altijd helemaal goed uit te werken. En als ingezette oplossingen herhaaldelijk niet blijken te werken, ontwikkeld zich een negatieve, vicieuze cirkel, die zich uiteindelijk niet zelden afspeelt tussen de oren van de ondernemer. Het houdt hem bezig en hij komt er (zelf) niet uit.

Ben jij ondernemer en ervaar jij dit ook? Dan heb ik goed nieuws: er kan een ommekeer plaatsvinden. 

Mijn (ervarings)deskundigheid is het om samen met met jou te onderzoeken waar je nu echt tegenaan loopt. Waar de oorzaken liggen. Bij jezelf en in je omgeving. Als dit helder is, kunnen we concreet stappen zetten, die leiden tot de gewenste verandering!

Voorbeeld uit de praktijk

Marco is ondernemer en is zo’n 14 jaar geleden alleen begonnen met een bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Inmiddels is zijn bedrijf uitgegroeid tot een gezond bedrijf met meer dan 20 medewerkers.

In ons kennismakingsgesprek vertelt hij dat hij op zich blij is dat het nu allemaal financieel draait. Maar hij deelt ook heel openhartig dat ie eigenlijk niet gelukkig is in zijn rol. Het liefste zou hij, zoals in het begin, meer buiten zijn, op pad naar klanten. Ook geeft hij aan dat hij altijd oplossingen ziet als klanten hem problemen voorleggen. Hij weet dan al heel snel op maat gesneden oplossingen aan te bieden.

Waar hij tegen aan loopt is dat het bedrijf nu steeds van hem vraagt om op kantoor te zijn. Er gaat geen dag voorbij dat zijn collega’s hem allerlei vragen stellen, waarvan hij denkt: ‘los het zelf even op, dat is toch niet moeilijk en ik betaal je er toch voor!’ Ook vindt hij het heel lastig dat hij vaak collega’s moet aanspreken, omdat hij al voorziet waar het in de dienstverlening naar de klanten kan fout gaan. En de realiteit is dat hij ook moet aanspreken en ingrijpen, omdat het naar zijn zeggen ‘niet gebeurt zoals hij het zou doen’.

Marco geeft aan dat dit al jaren zo gaat en dat hij geprobeerd heeft dit op te lossen door twee leidinggevenden aan te stellen die hem moeten ontlasten. Dit werkt gedeeltelijk. Ze ontzorgen hem wel, maar omdat dit niet helemaal gebeurt, blijft hij zich er toch tegenaan moeten bemoeien. Hij geeft aan dat het allemaal te lang duurt en er moe en gespannen van wordt. Hij voelt zich er ongelukkig bij en verlangt terug naar de tijd, dat hij lekker zijn eigen gang kon gaan…

Hoe zijn we aan de slag gegaan met Marco?

Ik heb Marco voorgesteld om te beginnen met een analyse van zichzelf. Hoe hij tegen de zaken aankijkt en deze benadert, wordt namelijk in belangrijke mate bepaald door hoe Marco in elkaar steekt. In combinatie met deze analyse heb ik vijf coachingsgesprekken van twee uur gevoerd. In deze gesprekken heeft hij scherp gekregen wat voor hem belangrijk is en hoe hij zijn rol wil invullen en hoe vooral ook niet. Daarnaast hebben we een globaal bedrijfsontwikkelplan gemaakt, met daarin zijn ideale rol. Op die manier is ook duidelijk geworden wat er moet gebeuren in de organisatie om deze zodanig te in te richten dat hij aangevuld wordt en de bedrijfsdoelen gehaald kunnen worden. Ook is er in de gesprekken veel ruimte geweest om te praten over verdere stappen die nodig zijn en hoe deze precies te zetten, zodat zijn visie op de toekomst verwezenlijkt wordt.

Uitnodiging

Ben je ondernemer en is dit herkenbaar bij jou? Ga voor verandering. Wij gaan graag met jou in gesprek om dit in gang te zetten. Wanneer neem jij contact met ons op?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: