Verandering, iedereen heeft er mee te maken

Door Maya Koerts

Of je nu wel of niet van veranderingen houdt, we ontkomen er niet aan. Soms zijn veranderingen heel duidelijk aanwezig en houdt het ons bezig. Soms verlangen we naar verandering en verwachten we een mooie verbetering. Echter kunnen veranderingen ook aan de orde zijn terwijl we het niet zo doorhebben. En dit laatste is zeker interessant, omdat zo’n verandering een grote impact kan hebben.

Als coach, gespecialiseerd op loopbaangebied, ben ik veel bezig met veranderingen. Mensen komen immers over het algemeen bij een coach als ze uitzien naar het behalen van een doel, een gewenst resultaat. Om bij die gewenste situatie te komen is een proces nodig. Zelf vind ik het mooi om mensen hierin te begeleiden. De inzet van mij als loopbaancoach is heel duidelijk als het gaat om ontslag, als het gaat om disfunctioneren of de wens hebben om de volgende uitdaging aan te gaan. In dit artikel neem ik je mee naar die momenten waarin het ook heel krachtig is om gebruik te maken van een loopbaancoach.

Impact van onzichtbare veranderingen

Zoals ik al benoemde, kunnen veranderingen een impact hebben die wij onderschatten of niet doorhebben. Met name als die veranderingen in onszelf spelen en aan de buitenkant of oppervlakte niet zichtbaar zijn. Denk aan die ervaren medewerker die zich al 15 jaar inzet voor de organisatie. Hij merkt kleine veranderingen, zoals geen zin meer hebben in die taak of weer te moeten gaan werken met een ander computersysteem. Ook komt hij vaker moe thuis dan dat hij van zichzelf gewend is. Op het werk heeft niemand iets door, want hij is nog steeds die fijne collega met mooie resultaten.  

Mijn ervaring is dat mensen van binnen onrust gaan voelen als ze (langdurig) stilstaan in hun groei en ontwikkeling. Dit stilstaan zorgt meestal voor meer stilstand. De zin in het werken verdwijnt namelijk, er wordt veel moeheid ervaren en energie is ver te zoeken. Dit gebeurt over het algemeen heel geleidelijk. Ook hebben we de neiging om de signalen te negeren, want dan zouden we een verandering aan moeten gaan. En nee, daar hebben we even geen zin in. Want de baan geeft meestal ook mooie dingen, zoals inkomen, fijne collega’s en zekerheid.

Toch moedig ik je aan om er niet voor weg te lopen als je deze signalen bij jezelf of je medewerker herkent. Ga het proces aan. En doe dit niet alleen, maar haal er een loopbaancoach bij. Weer in de groeistand gezet worden geeft namelijk energie, voldoening en plezier. Tenminste, wel als de ontwikkeling in de juiste richting en tempo wordt ingezet. En mijn ervaring is dat er meestal mogelijkheden tot groei zijn in huidige werk en organisatie. Dus nee, de grote stap naar een andere organisatie of een nieuwe functie hoeft niet gezet te worden, maar dit mag natuurlijk wel. 

Praktijkvoorbeeld

Susanne is bij mij gekomen omdat ze geen voldoening meer uit haar werk haalt. Zij geeft aan dat ze moe wordt van haar werk en tegelijk het idee heeft dat ze niet veel doet. Ze heeft er ook geen zin meer in. Het voelt ook wel alsof ze haar collega’s voor de gek houdt, want die zien haar nog steeds als die gemotiveerde, hardwerkende collega. Daarentegen komt haar man thuis met enthousiaste verhalen van zijn werk. Dit maakt dat bij haar de ontevredenheid nog meer toeneemt. Wat nu? Haar baan opzeggen wil zij ook niet, want de werkgever is wel heel fijn en de collega’s ook. Om nog maar niet te spreken over het inkomen, de vrijheid en flexibiliteit.

Met Susanne heb ik eerst tijd genomen voor zelfonderzoek. Wie is zij? Wat zijn haar drijfveren? Maar ook welk patroon heeft zij zich eigen gemaakt waardoor ze haar eigen groei kan belemmeren. Met behulp van gesprekken en Jane Talentenanalyse komen er waardevolle inzichten zichtbaar. Door verder in te zoomen op haar intrinsieke motivatie en welke voorwaarden voor haar belangrijk zijn om lekker te kunnen werken, wordt het beeld steeds helderder. Ze ontdekt wat haar verlangens zijn. Ze wordt enthousiast als ze ziet hoe ze dit in de praktijk kan gaan realiseren. Ook is het duidelijk wat ervoor zorgt dat haar energie en voldoening aan het weglekken is. 

Het is mooi om na dit zelfonderzoek een concreet en realistisch doel te hebben geformuleerd, waarbij we een passend stappenplan opgesteld hebben. Susanne heeft in haar werk de focus kunnen verleggen op zaken waarvoor zij echt gemotiveerd is en wat goed bij haar talenten past. Niet alleen zij is blij met de ingezette verandering, maar eenieder met wie zij werkt. Nu pas merkt zij wat een verschil het is om weer te werken met plezier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

× Hoe kan ik je helpen?