Verhalen

Omdat wij vaak te maken hebben met discrete gesprekken en anonieme verhalen, vertellen wij aan de hand van een persona meer praktische verhalen delen waar jij je misschien wel in herkent! We hopen hiermee anderen te inspireren en herkenbare punten te noemen die wij vaak tegenkomen in de praktijk.

Kieboom’s persona’s

De jonge ondernemer

Als jonge ondernemer ben je net op weg op je avontuur. Je bent ambitievol, hebt een goed idee en hebt er alles voor over om dit waar te maken. Je werkt hard en gedreven en bent resultaatgericht. Maar het harde werken alleen lijkt je niet verder te brengen. Misschien ontstaan er problemen tussen de balans werk en privé, of is het onduidelijk welke mensen je aan moet nemen. Handel je te snel, of ben je zelf niet goed genoeg? Moet je alles wel zelf doen? Deze vraagstukken zijn vaak van belang bij jonge ondernemers. 

De gemiddelde ondernemer

Jong en ambitievol ben je begonnen aan je ondernemersavontuur. Je hebt vele jaren gewerkt aan je bedrijf stabiel krijgen. Er is iets moois ontstaan en het ondernemerschap is een regelmatigheid in je bestaan geworden. Maar toch blijft een vraag je dagelijks achterna zitten: vind ik het nog wel leuk zo? Vind ik het nog wel leuk om elke dag zoveel risico’s te moeten nemen. Het geeft je niet zo veel energie als eerder. Waar is de voldoening gebleven die jou eerder bezig hield? Misschien ben je gegroeid en heb je het overzicht niet meer. Waar kun je nog verder aan werken? Ben ik nog wel op mijn plek zo? Heb ik de juiste mensen om mij heen verzameld? Hoe kan het werk opnieuw weer spannend, uitdagend en gefocust op groei zijn? 

De oudere ondernemer

Je hebt het ver geschopt als ondernemer. Na jaren gewerkt te hebben om je eigen bedrijf te onderhouden heb je een werkend…

De specialist

Je houdt van je vak en je bent er de beste in. Waar andere mensen zeggen ‘spaar me de details’ zijn dit voor jou juist de dingen waar je op focust. Je hebt je vak compleet eigen gemaakt en weet alles wat er te weten valt. Maar hoe breng je dit over? Als een collega je vraagt wat je doet, begin je over iets wat je heel interessant vindt, maar hij heeft er al snel genoeg van. Langzaam krabbelt ie terug en de volgende keer blijft het bij een korte ‘hoi, sorry ik moet door’. Je baas vraagt wat je gedaan hebt, maar het blijft altijd onduidelijk voor hem wat het is. Woorden teveel, woorden te weinig. Je begint te twijfelen aan jezelf. Als ik zoveel hiermee bezig ben, waarom kan ik het dan niet vertellen. Waarom kan ik niet gewoon zeggen wat ik doe? Doe ik dan wel echt iets? Doe ik wel iets wat van waarde is als niemand het wil horen? Onzekerheid en verdriet zijn veelvoorkomende problemen bij specialisten. Hoe communiceer ik effectief? Hoe breng ik mijn passie over, maar op een manier dat andere mensen me begrijpen? Hoe breng ik mijn mening over en laat ik mezelf gehoord worden? Hoe kan ik leiding geven? Dit zijn allemaal relevante vraagstukken voor de specialist. 

De directeur

Directeur van je eigen bedrijf. Het is een droombaan. Een eigen operatie hebben waar je dagelijks aan bijdraagt. Het staat als een huis. Al jaren heb je gebikkeld om dit voor elkaar te krijgen, je hebt succes en tegenslagen gekend, maar ziet al met al de toekomst van je bedrijf als een van groei. Toch heeft al dit positieve, harde werken ook zijn tol gehad op jou persoonlijk. Het is moeilijk om je te kunnen begeven in de ‘normale’ wereld. Alle ‘collega’s’ die je dagelijks tegenkomt zijn ondergeschikten en een fijn gesprek is ver te zoeken. Als je wil lunchen in de kantine, weten mensen zich geen houding aan te nemen. Maar waarom zou je ook contact zoeken? Veel van de problemen waar jij het dagelijks over hebt kun je namelijk niet in deze sociale context bespreken. Toch zoek je aansluiting en nieuwe manieren om je bedrijf vooruit te helpen. Hoe komt het dan dat je toch altijd hetzelfde blijft doen? De aandeelhouders oefenen een dagelijks groter wordende druk uit. Een second opinion of een gelijkwaardig gesprek zou van groot belang zijn, maar waar kun je dat echt krijgen? 

De manager

Een lekkere positie, een prettig salaris en een mooie auto van de zaak. Je hebt je opgewerkt en na een aantal jaar als normale werknemer functioneren ben je gepromoveerd tot manager. Jij toonde initiatief en wist jezelf altijd slim hogerop te praten. Alhoewel de positie de financiële zekerheid biedt, is zekerheid op de werkvloer nogal ver te zoeken. Het blijkt toch dat er veel werk gedaan moet worden waar je je niet altijd uit kan praten. De mate van complexiteit die met deze positie kwam kijken was je niet meteen duidelijk. Het lijkt dan ook moeilijk om alles gedaan te krijgen binnen de gewenste tijd. Er staan altijd weer mensen voor je kantoor en er lijkt geen einde aan te komen. Je baas heeft weer een ander idee, je team is het hiermee oneens. Je wordt van de muur naar het kastje gestuurd en uiteindelijk is iedereen die iets van je wil klaar met je. Al weken heb je niet rustig thuis kunnen zitten: je bent het overzicht kwijt. Wat moet je doen? Hoe zorg ik ervoor dat ik de gewenste resultaten behaal en iedereen tevreden houd? Hoe stuur ik andere mensen effectief aan? Hoe word ik minder gespannen en gestressd en hoe houd ik overzicht? Dit zijn de soort vragen relevant bij managers. 

Translate »
× Hoe kan ik je helpen?
%d bloggers liken dit: